Main

Agosto 25, 2012

Requieren Autorización

Autorizacion copia 3.jpg

Una cosa, prou greu, és la retallada econòmica i l'altre, molt pitjor, la retallada de drets, serveis i funcions justificats amb la primera. Inadmissibles, totes, però de conseqüències nefastes les segones.

Mentre el senyor Benavent, director adjunt d'assumptes assistencials de l'ICS, ens recomanava que fóssim curosos amb la prescripció de medicaments i que no havíem de relacionar, públicament, la retirada i/o substitució d'alguns fàrmacs amb les "restriccions pressupostàries" jo m'estava barallant amb la "comissió de farmàcia" del meu CAP per poder prescriure, a càrrec de la Seguretat Social, un fàrmac que em semblava, i em sembla, indicat per un dels meus pacients. Em demanen un "informe". Sí, ara mateix. Em diuen que no hi ha cap anotació en l'historia clínica que ho justifiqui. Jo els he assegurat que aquest malalt "complia els criteris". Ni així. Fins i tot m'han dit que, donada la meva bona relació amb la família, no em seria difícil de convèncer de tornar al Sintrom®

En l'escalfor de la contesa vaig escriure, sense enviar, la carta següent.

Continue reading "Requieren Autorización" »

Julio 13, 2012

Lipoatròfia Semicircular

Lipoatrofia_Semicircular.gif


A veure si ho he entès bé. Vostè m'explica que des de fa un parell d'anys té un dolor a la panxa, un dolor, continu, al mig de la panxa, al costat dret, que no és molt intens però que el té amoïnat. Li sembla que té més sensibilitat en tota la zona adolorida. I que li van fer, fins i tot una colonoscòpia i tot estava bé. I que en aquests darrers mesos, i en el mateix costat i una mica més amunt, cap al pit, se li forma com una corda de mig pam de llarg que baixa sota el mugró verticalment cap on s'acaben les costelles. A vegades s'hi nota sengles clotets a els dos extrems de la corda. Això solament molesta. A dies se la nota més, la corda.

Continue reading "Lipoatròfia Semicircular" »

Abril 13, 2012

De les retallades a l'aigua i al Col·legi de Metges de Barcelona

Miquel Vilardell.jpg


Article d' Alfons Quintà, eldebat.cat

A CDC, les brutals retallades sanitàries li semblaven fàcils. La moció socialista, aprovada el passat 28 de març per totes les forces parlamentàries, l’ha obligat a posar sobtadament el fre de mà, quan anava a tot gas. El cotxe ha patinat i fa moltes destrosses. Ningú no controla el vehicle, mentre que temes greus, opacs i soterrats, com el del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) apareixen en escena, per quedar-s’hi per força temps. D’altra banda, les declaracions del ministre Luis de Guindos poden portar a un nou panorama sanitari. Tanmateix, per ara res no indica que el trist rècord retallador de la Generalitat pugui ser superat.

Continue reading "De les retallades a l'aigua i al Col·legi de Metges de Barcelona" »

Febrero 21, 2012

El major robatori de la història de Catalunya (Part II)

El major robatori de la història de Catalunya (Part I)

Agosto 23, 2011

Ética e investigación médica en humanos

experim.jpg

Feu click aquí per llegir l'article Download file

Julio 04, 2011

El meu fer de metge

metge7.jpg


Download file

Abril 14, 2011

Beure aigua

aigua.jpg


Ara resulta que hem de beure 2 litres d'aigua al dia. Perquè no 3 o 1? Fins i tot col•legues qualificats ho recomanen. L' ampolla de plàstic, amb xumet, que entra i surt de les bosses, de les boques, d'aquestes noies refetes mentre esperen, compren, treballen...S'ha de beure! Les deshidratades, pobretes. I algun que altre babau, també. I si fas exercici físic, més. Cantimplores, sacs, motxilles amb dipòsits...estris que han esdevingut imprescindibles. Beure! Beure! Aigua que has de pagar.

Quatre pinzellades per explicar com funciona això de l'aigua en el nostre cos. Per mantenir una adequada homeòstasi, l’equilibri intern, l’home necessita molta aigua, entre altres elements. I aquest equilibri intern és molt estable i les petites variacions que pot suportar serveixen per adaptar-se als canvis externs. El fred, la calor, la por, el benestar... El que és més notable, l’homeòstasi es manté en el cos de manera automàtica i a partir del funcionament dels nostres òrgans. En el cas de l’aigua: el cervell i els ronyons son els que manen. Apart l’aparell digestiu. Avui no cal parlar d’altres vies que intervenen en el cercle de l’aigua com la respiració, la perspiratio insensibilis, suor...

Continue reading "Beure aigua" »

Marzo 10, 2011

Si cal superar-se no esperis el càncer

disciplinas-deportivas-ii-salto-de-obstaculos-y-doma-vaquera_6305_4_1.jpg


Em neguiteja llegir el tòpic: En Jep Manefles ha superat el càncer. Superar el càncer. Sí, ja sé que és una frase entenedora i molt periodística. Osti tu! Que bé! Ha superat el càncer!

Jo la trobo un caramel enverinat que amaga uns continguts ideològics que deformen la realitat i conformen un pensament crèdul i acrític.

Per començar la concepció de que la vida és una carrera d’obstacles, ara també en diuen objectius, solament és una opinió, una idea, derivada de certes creences religioses. Putejat fins arribar al cel? Doncs no. La vida també és el camí. Millor dit: sobre tot és el camí. El camí que fem plegats, cada model de civilització. Els ruscs, els eixams, els formiguers humans. I els camins poden tenir, tenen, les seves dificultats.

Continue reading "Si cal superar-se no esperis el càncer" »

Febrero 05, 2011

Los recortes del gasto sanitario

clip_image002.jpg

Vicenç Navarro


Una de las respuestas que el Estado español –tanto central como autonómico– ha dado a la crisis financiera y económica ha sido la reducción del gasto público, incluyendo el social y sanitario. La última versión de esta respuesta han sido las propuestas del nuevo Gobierno de la Generalitat de Catalunya, que está proponiendo recortes muy acentuados del gasto público sanitario bajo el argumento de que se gasta demasiado en la sanidad pública, con un gasto muy por encima de lo que la economía del país permite.

Tal argumentación, sin embargo, no se sostiene a la luz de los datos existentes. España es uno de los países de la UE-15 (el grupo de países de nivel de desarrollo económico semejante al nuestro) que se gasta menos por habitante en sanidad pública. España se gasta sólo 1.673 euros estandarizados (es decir, que permiten comparar la capacidad de compra del euro en varios países con distinto nivel de vida), y Catalunya, 1.677 euros, mucho menos que el promedio de la UE-15 (2.103). El sector sanitario en España y en Catalunya está poco financiado y, por lo tanto, poco desarrollado. Sólo el 4,1% de la población adulta trabaja en el sector sanitario en España, uno de los más bajos de la UE-15 (6,6%).

Continue reading "Los recortes del gasto sanitario" »

Un dels millors

clip_image001.jpg


El nuevo consejero de Salud, bajo sospecha
La policía detuvo a Boi Ruiz por un presunto fraude en subvenciones en el 2003


El nuevo consejero de Salud, Boi Ruiz, resultó salpicado por un caso de fraude mediante los recursos destinados a la formación sanitaria, que la policía denominó Operación hospital. En el curso de estas diligencias, fueron detenidos seis ex altos cargos hospitalarios, entre ellos Boi Ruiz, acusados de un presunto fraude de 460.000 euros con subvenciones públicas. Básicamente, el sistema consistía en que los organizadores recibían la subvención para los cursos, pero éstos no se realizaban. Las subvenciones se canalizaban a través de la fundación para la formación en el empleo, Forcem.

Fuentes oficiales de Presidencia han restado importancia al asunto porque "fue un tema laboral". "El origen del caso es una reivindicación sindical, pero al final todo quedó en nada", han añadido. Las mismas fuentes han insistido en que el nuevo consejero de Salud, Boi Ruiz, "prestó declaración en Via Laietana" y "quedó imputado como colaborador necesario", pero que "a la hora de la verdad fue una tormenta en un vaso de agua". "El caso no fue admitido a trámite ni por la propia fiscalía", han reiterado.

La investigación empezó a raíz de la denuncia presentada en noviembre de 2002 por el comité de empresa del hospital Espíritu Santo de Santa Coloma de Gramenet, contra el gerente del centro. En la denuncia se exponía que miembros del comité de empresa fueron incluidos en el listado de alumnos que realizaron los cursos de formación subvencionados por el Forcem, cuando en realidad ninguno de ellos había asistido a dichos cursos.

La nota que difundió la policía en relación con el asunto indicaba que los cursos se solicitaban por el hospital de Santa Coloma de Gramenet "a través de la Unión Catalana de Hospitales, que era el verdadero interlocutor con la administración". La policía acusaba a Boi Ruiz de ser "presunto cooperador necesario en el fraude de subvenciones en los años 1997 y 1998", porque "certificó la realización de los cursos correspondientes al Forcem 97 y Forcem 98".

La policía encontró numerosas presuntas irregularidades, como alumnos que siguieron el mismo curso en más de una ocasión, o alumnos que admitieron no haber realizado curso alguno, entre otras anomalías. El Forcem había concedido una subvención de 460.000 euros al hospital por los 49 cursos que supuestamente se realizaron entre 1996 y 1998.

A consecuencia de las investigaciones se produjeron seis detenciones, entre ellas, las de Boi Ruiz, director general de la Unión Catalana de Hospitales (UCH), y José María F. B. S., ex gerente del hospital Espíritu Santo de Santa Coloma de Gramenet.

Los otros cinco detenidos fueron María Alicia G. B, Raquel G. V. i María Dolors H. R. por presunta cooperación necesaria en el delito de fraude de subvenciones. María N. i Josep María F.-B. S. por presuntos autores de fraude de subvenciones y de falsedad documental.

Octubre 12, 2010

Quines drogues?

porro.jpg


Aquesta és la transcripció exacte, majúscules incloses, del fet denunciat per la Dirección General de la Policía y de la Guardia Civil al Exmo. Señor Delegado de Gobierno de Cataluña: PRESTANDO SERVICIO DE SEGURIDAD CONJUNTO CON EL PERRO PASIVO. ÉSTE MARCA UNA PERSONA AL PASAR EL CONTROL DE SEGURIDAD DE PASAJEROS. ENTREVISTÁNDONOS E INTERROGÁNDOLE, AFIRMA QUE POSEE EN SUS ENSERES PERSONALES UN TROZO MARRÓN QUE POR SU OLOR Y TEXTURA PARECE SER UNA SUSTANCIA SUPUESTAMENTE HACHIS. LA SUSTANCIA NOS LA HACE ENTREGA EL PASAJERO VOLUNTARIAMENTE. Conec alguna persona que deu estar rient i recordant vells temps, pensant que no ha canviat gaire l'estil literari d'aquest, SUPUESTAMENTE, personal.

SE LE HACE ENTREGA DE LA HOJA DE PROTECCIÓN DE DATOS. Això vol dir que les meves dades van directament a la INTPOL, la llista de persones de qui malfiar. Allà estaràn ben protegides, les meves dades. Ja era hora!

Es veu que de gossos que busquen "drogues" n'hi ha de PASIVOS i ACTIVOS. El que em va "marcar" a mi era PASIVO, però em va donar pel cul igualment. A les meves velleses encara sóc prou ingenu. El Guardia Civil, un jove ben plantat i amable, feia cara de circumstàncies mentre em deia "Parece usted una buena persona, se ha portado legal y no le voy a registrar todo el equipaje, confio en su palabra". Apart de la pedreta portava, o portaré aviat, una AK-47 encara per estrenar.

Un servei impecable. Llàstima malbaratar tants diners, teus i meus, per tocar-me allò que no sona i a tants i tants joves que sovint és troben en circumstàncies similars.

Potser ja va sent l'hora de despenalitzar, legalitzar i normalitzar això que en diuen "drogues" i que tan sols serveix per justificar el "narcotràfic" i els que el persegueixen.

Junio 12, 2010

La OMS ocultó que sus expertos en gripe A cobraron de farmacéuticas

vacuna-gripe-a.jpg

El organismo no informó a los Gobiernos cuando les instó a reservar antivirales

JAVIER SAMPEDRO - Madrid - El País 05/06/2010
La gestión de la pandemia de gripe A por la Organización Mundial de la Salud (OMS) fue poco transparente. Según un estudio del British Medical Journal (BMJ), una de las revistas médicas de referencia, un informe clave de la OMS ocultó los vínculos financieros entre sus expertos y las farmacéuticas Roche y Glaxo, fabricantes de Tamiflu y Relenza, los fármacos antivirales contra el virus H1N1. Ese fue el informe que instó a los Gobiernos a apilar reservas de esos medicamentos, por valor de unos 6.000 millones de dólares (4.900 millones de euros). Las críticas del British Medical Journal se suman a las del Consejo de Europa, que recientemente también acusó a la OMS de opacidad, aunque por otra razón: que los 16 miembros del comité de emergencia que asesoró durante la crisis a la directora del organismo, Margaret Chang, son secretos.

La organización aún no ha desvelado los nombres del comité de emergencia. Los países hicieron acopio de fármacos por valor de 4.900 millones de euros. Pese al temor inicial, el H1N1 ha sido menos letal que el virus convencional. España ha usado 2 de los 13 millones de dosis de vacunas que compró.

Si la identidad de los 16 miembros del comité de emergencia se mantiene en secreto para evitar que los presione la industria, la medida es ingenua y contraproducente, alegan los expertos críticos con la OMS. Los nombres de Robert Webster, del Hospital Infantil de Memphis (Tenessee, EE UU) , o de Tasiro Masato, jefe de virología del Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas de Japón, deben ser secretos para muy pocos industriales. Y mantener sus nombres ocultos es justo lo que impide al resto del público fiscalizar sus nexos con las farmacéuticas.

Las pautas de la OMS que recomendaban a los Gobiernos almacenar Tamiflu y Relenza -los únicos dos fármacos antivirales eficaces contra el virus H1N1- fueron publicadas en 2004, y se apoyaban en publicaciones de los tres expertos ahora cuestionados. Estos tres científicos sí declararon sus lazos con la industria en sus papers (publicaciones científicas), pero la OMS no recogió esa declaración en el informe que entregó a los Gobiernos.

Los vínculos entre los científicos de la OMS y la industria fueron anteriores a 2004. Roche y Glaxo les pagaron por una serie de conferencias y consultas. También han intervenido en investigaciones pagadas por los laboratorios. Este tipo de vínculo es muy común. Los principales expertos intervienen en los ensayos clínicos financiados por la industria. Pero deben ser transparentes, y la OMS debió declararlos en su informe, según el BMJ.

La postura de la OMS es que los conflictos de interés son "inherentes a cualquier relación entre una agencia como la OMS y una empresa que persigue beneficios". Lo mismo vale para los expertos que asesoran a la agencia y tienen "vínculos profesionales con las compañías farmacéuticas". Pero el organismo negó ayer que la industria influyera en la gestión de la pandemia.

Ya en enero, el Consejo de Europa organizó una audiencia en Estrasburgo para analizar si la declaración de pandemia, emitida por la OMS en junio del año pasado, estuvo justificada vista de la escasa peligrosidad del virus. Pese a los temores iniciales, el H1N1 ha resultado menos letal que la gripe común de cada año.

La reunión, promovida por Wolfgang Wodarg -hasta poco antes presidente del comité de sanidad del Consejo de Europa- no sirvió de nada. Wodarg se reafirmó en que la OMS había exagerado los riesgos en colusión con big pharma, y la OMS se enrocó en que "pandemia es cuando un nuevo virus se difunde, y este lo es", como dijo su número dos, Keiji Fukuda.

Poca gente había oído hablar de la OMS hace solo 10 años. La agencia de la ONU se ha convertido en un referente mundial debido a tres epidemias: el SARS, o neumonía asiática, en 2002 (800 muertos), la gripe aviar iniciada poco después (300 muertos) y la última pandemia de nueva gripe. En prevención de esta última, España compró 13 millones de dosis de vacuna, de las que se han usado solo dos millones. El nuevo estudio crítico con la gestión de la OMS es una investigación del propio BMJ y del Bureau of Investigative Journalism británico.

Agosto 30, 2009

La grip

Lama_grip.jpg


Malaltia de les vies respiratòries produïda per la infecció del virus del mateix nom. És de la família dels Ortomixovirus i n’hi ha 3 gèneres: A, B i C, que es diferencien per les seves característiques antigèniques. El tipus A es subclasifica segons la hemaglutinina (H) i la neuraminidasa (N) i n’hi ha molts subtipus. I, el que és més important, aquests virus varien, canvien, amb molta facilitat. Actualment hi ha hagut un d’aquest canvis. Això no és cap novetat. Es tenen documentats canvis similars des de finals del segle XIX (Seroarqueologia).

Continue reading "La grip" »

Julio 12, 2009

Loca

loca.jpg


Sí, ya sé que te falla la memoria, pero...¿Recuerdas aquel tiempo, feliz, en que venias a verme preocupada por tu antigua tuberculosis y tenias algunos tics nerviosos que mirábamos de controlar con el Tryptizol, 25 mg, antes de acostarte? También te empeñabas en querer engordar. Y poco tiempo después la pesadilla del insomnio que se instauró en tu cabeza. Que no te dejaba dormir ni descansar. Pues, ¡toma! ahora además serán estas pastillas para dormir. Y entonces, vehementemente, te comentaba que no siguieses por ese camino, que te ibas a perder. Te hablaba del peligro de medicalizarte, de convertirte en una enferma de verdad. Quería convencerte que no tenías nada, por lo menos, nada importante. Insistía y te dibujaba un panorama desolador.

Continue reading "Loca" »

Marzo 14, 2009

laBossa del metge de capçalera


No és que ara, amb això de la crisi, vengui bosses de metge. No. El tenir-ne una s’explica per dues raons. La necessitem quan ens desplacem fora del centre de treball per anar a visitar un malalt i segona, sovint en el lloc de treball hi ha algun d’aquests instruments que falten, no funcionen, o no estem tan familiaritzats en el seu ús.

Els metges especialistes no acostumen a fer visites a domicili, tanmateix és probable que també tinguin la seva bossa amb d’instrumental adient. Estic encuriosit pel seu possible contingut.

La meva porta el que a mi em sembla útil. El meu pare a vegades no portava res. Amb unes culleres de la cuina i els llumins i el mocador de cotó que els familiars havien deixat a la tauleta de nit ja en tenia prou. Es molt possible que amb l’estetoscopi, l’esfigmòmetre, el boli i les receptes vagis servit. O no. Potser vols afegir-hi un pulsioxímetre o la maquineta de la glicèmia. Tu mateix. També depèn del que vulguis gastar-hi. En el meu cas uns 1500 €, la bossa, d’uns 300 €, inclosa. Son diners. Es pot fer, s’acostuma a fer, de mica en mica.

Una trista constatació. En repassar l’origen de les diferents peces m’he adonat que pràcticament no n’hi ha cap made in spain. La gran majoria son alemanyes.

Aquesta entrada la dedico, amb afecte, als metges residents.

Febrero 17, 2009

Los muertos que no se registran

caixa.jpg


Por el Dr. Vicenç Navarro
29 Ene 2009

En cualquier país del mundo hay personas que se mueren como consecuencia de enfermedades de origen laboral, es decir, que adquieren su enfermedad como resultado de las condiciones existentes en su lugar de trabajo. No así en España. Según las cifras oficiales de enfermedades profesionales que publica el Estado español, en España nadie muere como consecuencia de una enfermedad laboral. Según tales estadísticas, ninguna persona murió por este motivo en 2000, en 2001, en 2002, en 2003, en 2004, y fue sólo en 2005 cuando sólo tres personas murieron debido a enfermedades adquiridas en su trabajo. ¡Algo realmente sorprendente! Las causas de este hecho extraordinario pueden ser dos. Una es que aquí, en España, las condiciones de trabajo son tan excelentes que nadie muere debido a una enfermedad laboral. La otra razón es que haya un subregistro enorme de este tipo de mortalidad.

Continue reading "Los muertos que no se registran" »

Febrero 12, 2009

Congrés


Tot el mèrit de la broma és de la lletra de la cançó Congreso dels admirats Beautiful Brains, aquests bojos psiquiatres de Zamudio que tenien la millor revista mèdica on-line: Txorri Herri Medical Journal. Un homenatge i un record per a ells.

Agosto 16, 2007

Miedo

miedodali.jpg

Albert J. Jovell 19/09/2006
Es un tema del que no se habla o se habla poco, pero es un síntoma que existe y que padecen, en mayor o menor grado, todos los enfermos. Los tratados de medicina suelen ignorarlo. Difícilmente se lee que una enfermedad produce miedo. En cambio, sí se lee que puede producir dolor, limitación de la movilidad o delirio, entre otros síntomas y signos con los que la medicina se siente más cómoda y útil. No hay una lección médica que se titule Prevención, diagnóstico y tratamiento del miedo. Sin embargo, el miedo, hermano del sufrimiento, es un síntoma muy frecuente.

Continue reading "Miedo" »

Julio 10, 2007

Política sanitaria d'Atenció Primària

el medico.jpg

El col•lega Dr. Aranda ens explica la seva visió de l’evolució que ha fet la Atenció Primària de Salut ens els darrers anys. El “gerencialisme” a que es refereix l’article ha arribat a extrems insospitats a casa nostra.

Així, tradicionalment, i també ara, hem defensat allò de “el que hi ha no son malalties sinó persones malaltes”. Doncs ara resulta que allò important no és la persona, ni el malalt ni el metge, sinó el procés. D’aquesta manera ja fa dies que els nostres gestors llencen missatges del tipus atenció transversal, que vol dir: qualsevol metge a qualsevol pacient a qualsevol lloc. I si has de fer de pediatra, també. Es a dir s’està promocionant la desaparició de metge de capçalera. No cal que el metge tingui, i conegui, un contingent de persones. L’ordinador ja ens dirà el que ha tingut i, quasi, el que té, aquella persona que no hem vist mai.

De fet, jo mateix, ja estic obligat a veure desconeguts tres dies a la setmana, la meitat de la jornada, i em temo que això vagi augmentant.

Fins on seran capaços d’arribar aquests polítics i gestors? Fins que esclati a mans dels ciutadans indignats?

Metge! Posat a treballar en la teva feina!

Continue reading "Política sanitaria d'Atenció Primària" »

Abril 24, 2007

Vida sana

gorda copia.jpg

Coses de la xarxa. Autor del texte, anònim.

Esto para todos esos adultos contemporáneos pseudo - intelecto - neuro hipocondríacos...

Dicen que todos los días tenemos que comer una manzana por el hierro y un banano, por el potasio.

También una naranja, para la vitamina C y una taza de té verde sin azúcar, para prevenir la diabetes.

Continue reading "Vida sana" »

Julio 12, 2006

Vigencia actual y futura de la Medicina Interna

Rozman.jpg

Discurso del Profesor Ciril Rozman
Salamanca, 5 de noviembre de 2004

A lo largo del siglo pasado, la especialidad de Medicina Interna experimentó unas profundas modificaciones. Desde un enorme prestigio universitario y social del que gozaban los internistas, se pasó al extremo opuesto, representado por los que cuestionan su vigencia. Esta gran crisis se gestó en la década de los sesenta, al iniciarse el proceso de disgregación de la Medicina Interna de cuyo tronco común surgieron con fuerza diversas subespecialidades médicas. El público se olvidó progresivamente del internista general, para encumbrar en su lugar a los correspondientes cardiólogos, oncólogos, neumólogos, etc.

Continue reading "Vigencia actual y futura de la Medicina Interna" »

Junio 11, 2006

Els límits difusos de la malaltia

sick1.jpg

Opinió

L'agressiu màrqueting de la indústria farmacèutica tendeix a convertir persones sanes en malaltes

María Casado
Directora de l'Observatori de Bioètica i Dret. Universitat de Barcelona

En l'anterior número de PLoS Medicine (PLoS Medicine April 2006 , Volume 3, Issue 4, e189, www.plosmedicine.org) diversos treballs analitzaven la tendència creixent que s'observa a transformar les persones sanes en malaltes. Diversos autors de reconegut prestigi tornaven a posar al damunt de la taula un problema sobre el qual els últims anys insisteixen els experts en llibres i revistes científics rigorosos: el màrqueting incentiva la medicalització de la vida, converteix en malalties processos normals de l'esdevenir de l'existència i torna a definir la malaltia de manera que el nombre de persones potencialment afectades augmenta i --amb aquesta ampliació dels mercats-- creix exponencialment la venda de productes farmacèutics.

Continue reading "Els límits difusos de la malaltia" »

Junio 01, 2006

Sorpresa

surprise.gif

Noves bones!

Doncs sí, quan ningú s’ho esperava, es despengen els del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya donant la raó als metges de “2 hores i mitja” ( Una nova especialitat mèdica?) deixant en suspens provisional el decret que els obligava a tots a incorporar-se a “6 hores” (Potser l’especialitat dels idiotes com jo?)

Continue reading "Sorpresa" »

Mayo 11, 2006

Reivindicacions justes

physician-Dali.jpg

Diari AVUI, dimarts 09/05/2006

Vaga mèdica i salut

Alfons Quintà. Advocat i periodista

Les vagues de metges sempre són importants. Però la que estava en curs a Catalunya ho era més que cap. Ha posat palesament de relleu una indigna manipulació políticomediàtica.

Les TV i ràdios governamentals van usar com a experts "neutres" membres de l'actual cort política, mentre manipulaven grollerament la realitat, un dia rere l'altre.

A la premsa hi ha hagut qui encara ha anat més lluny. Amb una absoluta manca de vergonya s'ha volgut fer creure que la vaga era una maniobra del PP. Per què no atribuir-la a "la maçoneria internacional" o a la "internacional nazi"?

Els metges tenen reivindicacions molt modestes, profundament lícites, justes i generoses, en el sentit de no corporatives. Volen poder gestionar la seva carrera professional -un dret bàsic- i poder participar en les negociacions laborals com el que són: un cos diferenciat. En segon terme, tenen reivindicacions econòmiques. Resulta inevitable. ¿És just que l'hora extra sigui pagada entre vuit i deu euros, o menys? ¿Han de treballar una jornada completa just després d'haver fet 24 hores seguides de guàrdia? ¿Han d'admetre que aquí, on la vida és més cara, cobrin molt menys que en altres comunitats?

Els sindicats dits de classe (per allò tan marxista de la lluita de classes) s'han unit a una patronal troglodita, per protegir el seu monopoli corporatiu, mentre que respecte a la Generalitat volen preservar el que a Itàlia se'n diu el collateralismo. És la conxorxa entre l'esquerra radical i els sindicats, en benefici del seus poders respectius. Tot plegat danya la salut. En efecte, provoca vòmits, per fàstic.

Mayo 07, 2006

Les causes de l'aturada mèdica

navarr.jpg

El Periódico
Diumenge, 7 maig 2006
L'article del dia

Les causes de l'aturada mèdica

• La vaga per la frustració produïda per anteriors governs desprestigia la sanitat pública

Vicenç Navarro
Catedràtic de Polítiques Públiques de la Universitat Pompeu Fabra

Durant molts anys va dominar a Catalunya una percepció de la realitat al nostre país extraordinàriament complaent, promoguda pels establishments conservadors que governaven Espanya i Catalunya. Això quedava ben reflectit en aquell famós eslògan que España iba bién, al qual, l'establishment català (a través dels mitjans públics de la Generalitat, clarament instrumentalitzats per les dretes governants) afegia que Catalunya anava fins i tot millor; frase que es repetia en l'anàlisi de qualsevol sector de l'Estat de benestar, fossin l'educació, els serveis d'ajuda a les famílies, la vivenda o la sanitat.

Continue reading "Les causes de l'aturada mèdica" »

Abril 26, 2006

Malaria i Banc Mundial

mosquito.jpg

AFRICA-DIA MALARIA
Acusan al Banco Mundial de engaño y errores al combatir malaria

Londres, 25 abr (EFE).- El Banco Mundial es acusado de engaños y errores médicos en su campaña contra la malaria, que han resultado en la muerte innecesaria de cientos de miles de niños, informa el diario "The Independent".

Continue reading "Malaria i Banc Mundial" »

Abril 23, 2006

Els problemes dels metges. La opinió d'en Caralps.

caralps.jpg

En Caralps va arribar al Sant Pau mentre jo encara hi treballava. Venia dels EUA envoltat de la aureola de ser un excel•lent fitxatge per l’hospital. Fins i tot, almenys entre els residents, hi havia una certa expectació que després no va defraudar. Bon cirurgià i excel•lent defensor d’una cirurgia cardíaca de gran nivell.

Llàstima que en el seu escrit a LA VANGUARDIA no faci esment de tot el col•lectiu sanitari.

Pel demès em sembla que coincidim, gairebé fil per randa amb els seus diagnòstics i ho explica molt bé. El tractament serà difícil. El pronòstic, incert.

Continue reading "Els problemes dels metges. La opinió d'en Caralps." »

Abril 20, 2006

La negociació col·lectiva i els metges

kamikaze2.jpg

No volia posar-me amb els sindicats, però ells s’ho estan buscant. Efectivament, ja m’estan acusant de corporativisme.

Només posaré un exemple, que em sembla prou esclaridor, del paper que han jugat els “negociadors col•lectius” en relació als metges i a la resta de sanitaris. Una mica d’història propera.

Continue reading "La negociació col·lectiva i els metges" »

Abril 09, 2006

Osti nois! Hem fet una vaga!

images.jpg

Si senyor. Semblava impossible. Tants anys, sí senyor, anys, sense fer una protesta, que ha resultat gairebé massiva i, seguir contemplant com idiotes com ens anaven arrabassant, mes a mes, tot allò que ens havien ensenyat a la Facultat de Medicina. Totes aquelles condicions que possibiliten el nucli, la justificació col·lectiva, de la nostra feina: la relació del metge amb el malalt.

Continue reading "Osti nois! Hem fet una vaga!" »

Julio 14, 2005

Vendes

reconeixement.jpg

Metge d'atenció primitiva i, que es vol posar al dia, ven “taula per a l'exploració física” en perfecte estat de salut i, bon ús. Mides acceptables i de les petites. Aprofitant l'avinentesa, assessoro, a bon preu, a gestors sanitaris mèdics sobre espais a conquerir. Aquesta meravellosa, i molt moderna, tot sigui dit, “taula per a l'exploració física”, disposa d'un suport metàl·lic per encabir-hi paper higiènic que substitueix l'antiga talla de roba que s'embrutava tant. Quin fàstic! O sigui, una vertadera ganga, s'estalvia la bugaderia. Escolti, no sigui burro, aposti pel futur, compri-la, ja! Podrà fer unes migdiades inoblidables. Ideals per a la segona residència. També és ideal per a deixar-hi assecar els moixernons.

També venc bata de metge amb plecs, de la meitat del segle passat, molt cara, ho sento, però, això sí, amb el certificat d'acreditació de l'Hospital Clínic inclòs. Les corbates acompanyants les regalo al primer comprador. També ho sento, bargalló!
Venc el martell de reflexes, l'oftalmoscopi, el depressor metàl·lic i l'oscil·lòmetre.
I l'ànima al diable, em venc.
L'estetoscopi, no. Queda decoratiu i molt bufó.

O canvio tot això, per secretaria eficient i, si potser, guapa.

Mayo 04, 2005

Estic de baixa!

medicina_bona.jpg

En el comunicat mèdic de baixa hi posa: ototubaritis aguda. Cosa que és certa. De fet tinc una retracció timpànica amb adherències com a conseqüència d'una otitis crònica tractada amb radioteràpia a la infància. Hipoacusia, sensació d'ocupació, acúfens, inestabilitat... L'any passat ja varen fer-me una miringotomia.

Però això no es tot ni el més important.

Continue reading "Estic de baixa!" »

Abril 27, 2005

Que passa a Leganés?

DSCN2708-copia1.jpg


Doncs que els metges del Hospital Severo Ochoa també estan emprenyats.

Continue reading "Que passa a Leganés?" »

Abril 26, 2005

Geli, t'estàs cobrint i no precisament de glòria.

diquieting-thoughts-family-.jpg


Companyeres i companyers! Escolteu ara el que vos dic:

Continue reading "Geli, t'estàs cobrint i no precisament de glòria." »