« Les Tines de La Vall del Flequer | Main | ¿Somos todos culpables? »

Lipoatròfia Semicircular

Lipoatrofia_Semicircular.gif


A veure si ho he entès bé. Vostè m'explica que des de fa un parell d'anys té un dolor a la panxa, un dolor, continu, al mig de la panxa, al costat dret, que no és molt intens però que el té amoïnat. Li sembla que té més sensibilitat en tota la zona adolorida. I que li van fer, fins i tot una colonoscòpia i tot estava bé. I que en aquests darrers mesos, i en el mateix costat i una mica més amunt, cap al pit, se li forma com una corda de mig pam de llarg que baixa sota el mugró verticalment cap on s'acaben les costelles. A vegades s'hi nota sengles clotets a els dos extrems de la corda. Això solament molesta. A dies se la nota més, la corda.

I a més a més, i a vostè li sembla que no hi te res a veure, d'ara fa un any té un xiulet continu dins del cap, al mig del cap, que nota més en el silenci, a la nit. Però, que hi sent bé, com sempre.

Apart d'aquestes molèsties vostè es troba bé i no ha patit malalties o intervencions. Li fan revisions anuals a l'empresa i tot surt normal.

Mentre parlem, ha tret, dos o tres cops, l'ordinador, de la bossa. L'ha obert. Ha fet una breu manipulació. L'ha tornat a tancar. I l'ha tornat a guardar. Ho ha fet amb aquella rapidesa i familiaritat de qui reconeix perfectament l'eina que té entre les mans. Sense destorbar el curs de la visita.

De fet, en creuar la sala d'espera, m'ha cridat l'atenció veure'l teclejant el portàtil sobre les cames.

Aquest és un actor. Aquest paio me l'han enviat per avaluar-me. Quina història! Vinga nano! No et fotis paranoic. No corren temps per a tals bestieses.

I em diu que treballa fa més de vint anys a una multinacional de l'automòbil com a enginyer de disseny. I que no, que no coneix ningú de la feina que li passi el mateix.

Miri, avui mirarem això de la panxa que va cap el pit. El soroll del cap, un altre dia, més endavant.

Si es treu la camisa i es posa a la taula el podré explorar. Efectivament té l'hemiabdomen dret adolorit i més sensible a l'agulla. I, oh sorpresa! Al tòrax es palpa la corda que m'explicava. Bé, el que noto és el cairell intern d'una depressió arrodonida, d'uns vuit a nou cm, a la paret toràcica. En aquest lloc la pell ha perdut el greix i per tant el seu gruix normal. La lesió és com si haguéssim passat la cullereta per un flam. La resta de l'exploració física em sembla normal.

Quines coses! Si no li faig una foto, això no s'ho creu ningú!

Ah! I em diu que el portàtil el fa servir de fa un parell d'anys també i que potser sí, que les molèsties van començar per aquell temps.

Doncs miri vostè, em sembla que ja ho tenim. M'ha fet rumiar una bona estona. Es tracta d'una malaltia que en diem Lipoatròfia Semicircular. No cal fer-li cap prova especial per assegurar-ho. Amb la foto en tenim prou. No és greu i es recupera la normalitat al cap d'uns mesos de corregir les condicions en les quals treballa. Llenci el portàtil. Potser també li marxarà el soroll del cap. Veurem.

Vostè es la primera persona que diagnostico d'aquesta raresa i el poc que en sé es per haver-ne llegit alguna cosa. M'encanta la ciència ficció. Li faig un paper per que el visiti el dermatòleg per confirmar el cas. Qualsevol dubte, torni.

També li faig una nota per al seu metge d'empresa. Es tracta d'un accident de treball. Té relació amb això dels Edificis Malalts.

Fins aquí va ser la sorprenent i apassionant visita. De fet la visita va ser en dos dies i aquí ho resumeixo en un per simplificar l'exposició.

No puc estar-me de fer alguns comentaris sobre aquesta malaltia en general, sobre aquest cas concret i sobre mi mateix.

Cada època té la seves malalties, la seva medicina. Aquesta és relativament nova, anys 70, i es diagnostica poc.

A mi em sembla que pot ser una malaltia més greu del que es considera generalment i que es menystenen els símptomes acompanyants. Com sap qualsevol que hagi estudiat biologia, per modificar l'estructura, la qualitat, d'un teixit es necessiten forces molt potents. Tanmateix les malalties que coneixem que poden produir lipoatròfies semblants, com el Lupus o l'Esclerodèrmia, son malalties que poden ser molt greus. No sé. De moment solament es qualifica de benigne. Veurem.

Sembla ser que la atròfia grassa es produeix per la combinació de microtraumatismes (els hàbits posturals - el mobiliari) en camps electromagnètics variables (l'smog electromagnètic) amb alta electricitat estàtica i en un ambient sec.

Sembla mentida el poc coneixement que tinc, que tenim, sobre els efectes sobre la salut d'aquestes corrents energètiques que ens envolten, que ens traspassen. I els mòbils? Ja veieu. No sabe, no contesta. Parece que...

A Barcelona, el 2007, va haver-hi una epidèmia de Lipoatròfia Semicircular a l'edifici de Gas Natural, que va afectar a 150, de mil i pico, treballadors. Després a la Torre Agbar, més de 40 casos....Ara ja fa dies que no en sento parlar.

I és una malaltia sentinella. És una malaltia que avisa. Vigilada, desitjo, per l'Agència de Salud Pública. M'explico. Sovint, els treballadors d'aquests nous edificis, que en diuen intel•ligents, es queixen de més molèsties inespecífiques (mal de cap, cansament, insomni...) que la resta de la gent. Però, es clar, aquestes molèsties no es poden mesurar. Els gestors diuen que no son "objectives". En canvi quan apareix més d'un cas de lipoatròfia entre aquests treballadors, salten, o haurien de saltar, totes les alarmes. Aquesta malaltia no es pot amagar. Ens indica la salubritat del lloc.

I el nombre de possibles individus afectats, d'una manera o altre, per males condicions laborals semblants segurament és molt alt, doncs es diu que un 30% dels edificis son edificis malalts.

Molts dels que en diuen edificis intel•ligents estan fets per idiotes. Son inhabitables.

Indubtablement es tracta d'una malaltia interessant des de molts punts de vista.

Aquest cas concret també té unes característiques especials. Es tracte d'un home, quan entre el 85 i 90% dels afectats acostumen a ser dones. El lloc d'afectació no és l'habitual. És el primer cas, ep! que jo sàpiga, de localització a tòrax. Acostuma a sortir a les cuixes, panxa i avantbraços. I per altre banda em crida l'atenció el fet del dolor abdominal, sine materia, que es prou molest com per arribar a fer-se un estudi digestiu. I la augmentada sensibilitat dolorosa de la pell de la meitat dreta de la panxa.

Pel que sap i diu el pacient, no hi ha més treballadors del seu entorn que ho pateixin. En aquest cas la relació causa - efecte amb l'ordinador portàtil, seria suficient per explicar la malaltia? Si no es presenta cap més cas en els tres propers mesos, així s'hauria de considerar.

Jo vaig observar els microtraumatismes (eren, més aviat, traumatismes clars) produïts per la carcassa del portàtil i diria que l'angle superior dret de la tapa oberta coincidia amb la lesió a tòrax. Valorar l'alta temperatura, fins a 50-52ºC em diuen, que pot arribar la màquina. Les variables corrents electromagnètiques i les radiacions de l'antena wi-fi. Son aquestes, condicions suficients per explicar la malaltia? No ho sé.

I finalment, aquest cas, a mi també m'ha servit per reafirmar-me en una de les idees més importants que han de regir el nostre exercici professional: D'entrada creu-te el malalt. Després ja hi seràs a temps de rectificar, si cal. Sobreposa't a la incredulitat i ves a comprovar l'incomprensible.

Amics meus: La propera casa que em faci serà de paret de carreu o, com a molt, de pedra seca.

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
/MT32/mt-tb.cgi/215

Post a comment

(If you haven't left a comment here before, you may need to be approved by the site owner before your comment will appear. Until then, it won't appear on the entry. Thanks for waiting.)