Febrero 08, 2013

That's all Folks!

Enero 06, 2013

Impressions de Sant Llorenç

Diciembre 21, 2012

Demà mateix

aide_retocat.jpg

- Que hi ha la Sra. Montserrat?

- Sí, jo mateixa. Digui'm.

- Soc en Jaume, de la Caixa. Ja no cal que vinguin a firmar la documentació del préstec que ens vareu sol•licitar. D'ara endavant ens en farem càrrec nosaltres de les seves despeses.

- Què em diu?

- Sí, des de la Fundació Pels Pobres i Desgraciats Drogoaddictes (FPPDD ). És una nova eina de desenvolupament socio-sanitari generada per la vocació de servei col•lectiu inherent a la nostre estimada entitat.

- Però, ho diu de veritat? Miri, Jaume, nosaltres portem uns quants Programes, l' Intercanvi de xeringues, el Taller... des de fa més de 15 anys i cadascun d'ells ja te una orientació que anem discutint quotidianament. Mirem de adequar-nos a les variables canviants de la molt dura realitat de les persones que pateixen conseqüències de l'ús de diferents substàncies d'abús, mal anomenades drogues. Ja sap que anem esgarrapant diners d'aquí i d'allà, sobretot de les administracions públiques, i en unes condicions burocràtiques kafkianes...Escolti Jaume, suposo que ens respectaran la independència per seguir el mateix camí.

- I tant! Un dels nostres directius ja ha parlat amb l'Ajuntament, La Generalitat i amb totes les entitats que han col•laborat amb la seva Associació. Tothom està encantat. De tota manera ens haurem de reunir per matisar-ne alguns aspectes concrets.

- Què vol dir?

- Doncs es lògic que la nostra Fundació PPDD, ja que hi posarà els diners, participi en la presa de decisions de l'entitat. I també cal pensar que tothom que hi estigui relacionat, amb AIDE vull dir, ha de tenir un compte obert a la nostra oficina més propera. Els usuaris també, es clar.

- No m'ho puc creure!

- Bé, es una mesura de compromís amb la Caixa, de tots.

Continue reading "Demà mateix" »

Diciembre 14, 2012

Dels 'tractes de favor' a la corrupció que no cessa...

Ferran Rodes.jpg
Ferran Rodés

Per Carlos Jiménez Villarejo
Exfiscal anticorrupció

el Periódico, Dimarts, 11 de desembre del 2012

L'esclat públic de nous casos de corrupció que, aquesta vegada, arriben al Partit dels Socialistes de Catalunya i, sense perjudici del resultat final de la investigació judicial, és molt preocupant. El moment sempre és inoportú, sobretot per als implicats, però aquesta vegada més. El 23 d'octubre passat es va publicar la reforma de la llei de finançament dels partits polítics del 2007. S'hi fixa el pressupost d'aquest any per a les "despeses de funcionament" i de "seguretat" dels partits amb representació parlamentària. Exactament, 69.165.000 euros. Una suma elevadíssima en relació amb les partides que es redueixen dràsticament per als serveis públics essencials. ¡Quina contradicció!

Però, anem per parts. Prestigiosos sociòlegs nord-americans fan una distinció entre tres formes de corrupció, la blanca, la grisa i la negra. Depèn dels factors que concorrin en cadascuna d'elles, la naturalesa de les infraccions legals, el perjudici econòmic causat a l'erari públic o, entre altres, el deteriorament sofert per les institucions implicades en ella. La denominada com a negra és, en tot cas, delictiva. I, precisament, aquests dies, al temps de conèixer-se aquells casos de corrupció, els mitjans han donat compte de certes decisions polítiques que han generat entre la ciutadania dubtes o, directament, repulsa. Decisions que, si bé no encaixarien directament en la corrupció negra, susciten dubtes sobre la seva legitimitat.

Continue reading "Dels 'tractes de favor' a la corrupció que no cessa..." »

Diciembre 06, 2012

El ‘expolio’ social del que no se habla

Clinic.jpg

Tret de Público.es

Vicenç Navarro
Catedrático de Políticas Públicas. Universidad Pompeu Fabra, y Profesor de Public Policy. The Johns Hopkins University

Un argumento utilizado por los independentistas catalanes para defender la tesis de que Catalunya tendría más recursos si se independizara de España es que España está “expoliando” a Catalunya. No voy a entrar en este artículo en este tema, sobre el cual he escrito extensamente en varios artículos mostrando que el escaso desarrollo social de Catalunya no se debe al supuesto expolio nacional sino al enorme poder que las derechas catalanas y españolas han tenido y continúan teniendo a los dos lados del Ebro, situación responsable del subdesarrollo social de Catalunya y de otras partes de España, como documento en mi libro El Subdesarrollo social de España. Causas y Consecuencias, Anagrama. 2006. En este artículo quiero centrarme en la existencia de un expolio del cual ni los nacionalistas de los dos lados del Ebro ni nadie más están hoy hablando, ni en Catalunya ni en España. Es el expolio de una minoría -lo que solía llamarse la burguesía financiera e industrial- al resto de la población, y que está ocurriendo a lo largo de todo el territorio español, incluyendo Catalunya. Tal minoría no está contribuyendo al Estado (tanto central como autonómico) lo que contribuyen todos los demás. Si pagara al Estado lo que pagan todos los demás, la cifra resultante para toda España sería de más de 30.000 millones de euros al año, con lo cual podríamos haber evitado hacer todos los recortes de gasto público y social que están dañando de una manera muy acentuada el bienestar y calidad de vida de la mayoría de la población en general y de las clases populares en particular, tanto en Catalunya como en el resto de España. (Ver el informe del Observatorio Social de España, El impacto de la crisis en las familias y en la infancia. Ariel. 2012).

Continue reading "El ‘expolio’ social del que no se habla" »